De verborgen straatjes van Barcelona
alt
Blog > Stedentrips > De verborgen straatjes van Barcelona
Stedentrips

De verborgen straatjes van Barcelona

Barcelona stal mijn hart tijdens een flitsbezoek. Wow, daar zou ik wel langer willen blijven. Ik kon niet vermoeden dat ik een jaar later deze stad voor vijf maanden mijn thuis mocht noemen. Een groot feest, want Barcelona biedt alles wat ik maar wens in een stad.

Wonen in Barcelona

Veel tijd had het Spaanse Barcelona niet nodig om mij voor zich te winnen. De stad biedt alles wat ik fijn vind tijdens een vakantie. Genoeg cultuur om te ontdekken, fijne mensen, lekker eten en een goed klimaat. Voeg daar ook nog straten vol winkels en het strand aan toe en mijn vakantiegevoel is compleet. Daarom koos ik Barcelona uit om te verblijven toen ik voor de keuze stond om een paar maanden Nederland te verlaten.

De toerist uithangen in Barcelona

De eerste twee weken genoot ik van veel toeristische attracties. Ik beklom de Sagrada Família, bezocht park Güell en slenterde over La Rambla. In de derde week besloot ik om aan te sluiten bij een stadstoer. Wel de gratis variant natuurlijk, want het liefst spaarde ik elke euro op om die vervolgens op een terras uit te geven. De gids liet tijdens de paar uur durende stadswandeling ook een andere, minder toeristische kant van Barcelona zien. Die kant van de stad beviel mij nog meer dan alles wat ik al had gezien.

Off road, naar de verborgen straatjes

De rest van mijn verblijf ging ik dan ook ‘off road’. Toeristen en de gebaande wegen, ruilde ik in voor de Catalanen en de kleine verborgen straatjes. De smalle straatjes rondom la Rambla spraken mij heel erg meer aan. Met de weken ontdekte ik steeds meer mooie plekken. Plekken waar de beroemde hop-on-hop-off bussen geen haltes hebben.

De andere kant van Barcelona ontdekken

Ook de plaatsen om te happen en tappen veranderden. Samen met mijn liefde en de mensen die we ontmoet hadden, zochten we naar authentieke restaurants. Zo was mijn favo stop voor een ontbijtje of taartje Cup & Cake. Door de meerdere vestigingen had ik altijd wel een cupcake binnen handbereik. At ik in Carrer de Verdaguer i Callís in een tapatentje met drie tafels en dronk in dezelfde straat een drankje in de binnentuin van Antic Teatre bar. Een eenvoudig café middenin een huizenblok, dat je het gevoel geeft of je bij een besloten gemeenschap behoort. Of ik ging gewoon simpel op de hoek bij het appartement naar het ecologische restaurant Woki Organic Market, waar je gelijk producten kon kopen om zelf thuis mee aan de slag te gaan. Mijn favoriete plek voor een tapa was Bar de Pi. Dit barretje serveert tapas op een klein terras op een rustig pleintje in het drukke winkelgebied. Voor iets hippers, maar ook hele lekkere tapas ging ik naar Vinitus aan Consell de Cent nummer 333. Maar kom daar ‘s avonds niet te laat, want dan sta je in de rij. Na het eten zocht ik niet La Rambla of Plaça Reial op voor een drankje, maar ging naar de wijk El Born. Kocht daar een drankje bij een willekeurig kroeg en ging vervolgens naar buiten om te genieten van het geroezemoes op straat.

Van verliefd naar houden van

Een groot voordeel van Barcelona is dat het strand zo dicht aan het centrum ligt. Wil je een rustig stukje strand bezoeken? Loop dan even door op het strand Barceloneta en geniet van de stille stranden verderop. Ga ook eens naar Parc de la Ciutadella voor een ontspannen middag. Voor wat lekkers tijdens een picknick in het park ging ik naar de onbekendere overdekte markt Mercat de Santa Caterina aan de Avinguda de Francesc Cambó.

Alles wat ik wilde was gewoon lekker ‘zijn’ in een stad. Barcelona heeft voor mij twee gezichten. De bijzondere werken van Gaudí met de rijen toeristen aan de ene kant. En de buurten waar de Catalanen nog gewoon kunnen leven aan de andere. Tijdens mijn eerste flitsbezoek werd ik verliefd op het eerste. Het langere verblijf liet mij houden van het tweede.